Meat- Free: Τι έμαθα τον τελευταίο χρόνο ως vegetarian

“Η αυτοπεποίθηση χτίζεται από την πρόθεση μας να κάνουμε δύσκολα πράγματα”. Ένα από τα πράγματα που κατάφερα το 2020 και είμαι υπερήφανη γι’ αυτό είναι ότι έβγαλα από τη διατροφή μου το κρέας. Αν μου έλεγες πριν δυο χρόνια ότι το 2020 θα γινόμουν vegetarian σίγουρα θα γελούσα. 

Την απόφαση αυτή δεν την πήρα μέσα σε μια νύχτα αλλά ήταν κάτι που το σκεφτόμουν πολλές βδομάδες. Έτσι, ξεκίνησα να διαβάζω σχετικά άρθρα στο Διαδίκτυο και να ακολουθώ vegetarians στο Instagram για να ενημερωθώ, να πάρω ιδέες αλλά και για να δω πως νιώθουν όσοι κάνουν χορτοφαγική διατροφή. Η μοναδική μου ανησυχία για αυτή την αλλαγή ήταν φυσικά η υγεία μου. Δεν ήξερα πως θα αντιδράσει ο οργανισμός μου σε κάτι τέτοιο. Στο εβδομαδιαίο διατροφικό μου πλάνο έτρωγα 4-5 μερίδες κρέας και ψάρια. Αυτή τη φορά δεν ήθελα να το μειώσω αλλά να το κόψω. 

Η αρχή έγινε στις 4 Γενάρη του 2020 και μετά τους 2-3 πρώτους μήνες ούτε που το σκεφτόμουν . Πλέον είχε γίνει τρόπος ζωής. 

Αυτό που με δυσκόλεψε στην αρχή  ήταν να αντικαταστήσω τις μέρες που έτρωγα κρέας με αλλά φαγητά. Έτσι μπήκαν στη ζωή μου τα όσπρια και τα μανιτάρια που μαγείρευα πολύ σπάνια. Πειραματίστηκα σε πολλές νέες συνταγές και κρατούσα εκείνες που μου άρεσαν. Επίσης, είμαι σε μια οικογένεια όπου μόνο εγώ είμαι vegetarian , ο άντρας και το παιδί μου τρώνε κανονικά κρέας. Άρα υπήρχαν μέρες που μαγείρευα δυο φαγητά αλλά αυτό δεν με κούρασε καθόλου και φυσικά δεν ζήλεψα ούτε μια φορά. Ήμουν τόσο πολύ προσηλωμένη στο στόχο μου που δεν υπήρχε κάτι άλλο.

Θα πρέπει να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι  είχα πολύ μεγάλη  στήριξη από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Στα οικογενειακά τραπέζια που είναι γεμάτα από κρέατα πάντα υπήρχαν vegetarian επιλογές για μένα. Επίσης, πηγαίναμε σε εστιατόρια ( πριν το lockdown ) με vegan και vegetarian μενού . Εξάλλου δεν είμαι μόνη,  υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω που δεν τρώνε κρέας. 

Αφού πέρασαν έξι μήνες έκανα τις πρώτες γενικές εξετάσεις αίματος και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ποτέ. Ο αιματοκρίτης μου είχε παραμείνει σταθερά στο 40 και το σπλαχνικό μου λίπος από 5 είχε φτάσει στο 3!  Καλό είναι να έχεις κάτω από 7. Το 3 σύμφωνα με τη γιατρό μου ήταν το τέλειο.  Δεν ένιωσα ποτέ αδυναμία ούτε τις μέρες που ήμουν vegan (ανά διαστήματα έκοβα εντελώς και τα ζωικά παράγωγα. Αλλά επειδή αγαπώ πολύ το μέλι μου είναι δύσκολο να το κρατήσω πολλές βδομάδες.) 

Αυτή είναι η δίκη μου εμπειρία και σε καμία περίπτωση δεν σας ζητάω να κάνετε και εσείς το ίδιο.  Αυτό που θα σας πρότεινα είναι ανά διαστήματα να περιορίζετε το κρέας στη διατροφή σας πάνω από όλα για την υγεία σας αλλά και για το οικοσύστημα . Αν σκεφτείτε ότι σύμφωνα με έρευνες κάθε άνθρωπος κατά μέσο όρο καταναλώνει ετησίως 60 ζώα έστω και η ελάχιστη μείωση θα έκανε τη διαφορά. 

Να κάνετε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους συνειδητά και αποφασιστικά! 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *