Αξίζει να το δεις!

Πρόσφατα επισκέφθηκα το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί όραμα ζωής του Γιάννη Γαρεδάκη ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα». Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό μια νέα πτέρυγα.

Ως δημοσιογράφος και έχοντας διαβάσει πολλά για την ιστορία της τυπογραφίας δε σας κρύβω ότι από  την ώρα που μπήκα δεν ήθελα να φύγω.

Είχα ακούσει για ένα μουσείο «ζωντανό» που εξελίσσεται και αλλάζει, αλλά εγώ θα προσθέσω ότι είναι και κάτι παραπάνω. Ταξίδεψα και ένιωσα πραγματικά δέος βλέποντας να ξετυλίγεται η ιστορίας μιας τέχνης που ξεκίνησε από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Η ξενάγηση ξεκινάει με ένα πιστό αντίγραφο του τυπογραφικού πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της τυπογραφίας » και συνεχίζεται με την εξέλιξη των τυπογραφικών μηχανημάτων ανά τους αιώνες μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα.

Εκτός  από τυπογραφικά πιεστήρια, η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες οι οποίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να συνειδητοποιήσουν  το ποσό κοπιαστικό και κουραστικό ήταν τότε κάτι που σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα απλό και εύκολο. Επίσης, μέσα από δυο πρωτότυπες  εκθέσεις οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.

Να σημειώσω ότι το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016” (European Museum of the Year Award 2016) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο που όσοι βρεθείτε στα όμορφα Χανιά αξίζει να επισκεφθείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου : http://www.typography-museum.gr/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *